Julmys med ateljékänsla
Nu i juletid fick jag möjligheten att hänga med en av mina väninnor som är grafisk formgivare till G-Studion i Gustavsbergs gamla fabrikslokaler. Det är häftigt och jag kan verkligen rekommendera er som har möjlighet, ett besök där när de har öppna ateljeer.
Vi träffade bland annat Anna Björnström i hennes kreativa rum och det var så inspirerade att jag måste bara dela med mig av det här på bloggen.
Konsttryck, vykort, original var det som hängde över hela detta vita rum med stora fönster. Anna har en webbsida som heter
Hoppa Hage där ni kan gå in och kolla lite mer om ni trycker ovan på tjockstilen.
![]() |
Terese Eldered och Anna Björnström |
![]() |
Dessa är bedårande! ♥ |
Ni som inte har köpt alla julklappa än kan ju verkligen överväga att titta in här och hitta något att lägga under granen. Jag skulle bli hur glad som helst för ett tryck från Hoppa Hage.
![]() |
Årets julkort |
![]() |
Ugglor i mossen. Hur fina som helst! |
I finalen vill jag dela ett senapsrecept som jag hittade. Jag kunde inte låta blir att göra den, så nu blir det lite extra smak till den fina ekologiska julskinkan som ligger och väntar på julafton.
♥ Siemens vill sprida doft och julstämning! ♥
Fick just en fin julhälsning från Siemens med ett par extra mysiga recept. Tror att Siemens gärna vill att Studio*Plongs kunder (med Siemens och Bosch vitvaror ;)) och bloggläsare ska få härliga dofter och julstämning i era fina och härliga kök i dessa tider.
Något extra att bjuda kräsna julgäster på.
Heta nötter
300g Cashewnötter
2 nypor Flingsalt eller havssalt
2 nypor Råsocker
Vatten
Chiliflakes efter smak
Alt. Krydda med din favorit ört
Blanda alla ingredienser i en skål,
Skvätt lite vatten med fingrarna
så att det blir lite fuktigt,
tillräckligt för att sockret, saltet &
chilin ska fastna.
Rosta sedan nötterna på plåt i
3D varmluft 180°C tills de blir
gyllenbruna, rör om då och då så
får ni en jämnare rostning.
Lussekatter
50 g
5 dl
100 g
750 g
1 tsk
100 g
1 cl
2 påsar
¼ dl
2 dl
1st
Jäst (blå)
Standardmjölk (kall)
Socker
Vetemjöl special
Salt
Smör
Rom
Saffran
Socker
Russin
Ägg
Mortla saffranet, socker & rom.
Blanda alla ingredienser utom smöret
(tillsätt även rom/saffran/socker) och
arbeta fram en elastisk deg, ca 5 minuter
i matberedaren. Tillsätt smöret klickvis
och arbeta degen elastisk, ca 7 minuter i
matberedare.
Täck degen med plastfolie och låt jäsa i
kyl i ca 2-3 timmar.
Rulla ut degen och skär i bitar som du
formar till lussekatter. Jäs i ca 20 minuter
och pensla sedan med uppvispat ägg
samt pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på
ca 220 grader tills saffransbullarna precis
börjar få fin färg.
Tips om du vill förbereda!
Man kan även ställa de utbakade
bullarna i kylen över natten, i så fall ska
de få stå framme och jäsa i ca 1,5 timme
innan ni gräddar dem enligt ovan.
Glögg
75 cl rött vin
2 bitar torkad ingefära
2 bitar hel kanel
2 tsk kardemummakärnor
2 st vaniljstänger + ett par
teskedar vaniljsocker
5-10 kryddnejlikor
2 dl russin
2.3 msk honung
2 dl färskpressad apelsinjuice.
(Låt apelsinskalen vara med i kastrullen.)
1 dl portvin
1-2 dl råsocker
Blanda allt i en kastrull och smaka
av då och då. Efter ca 1,5 h silar
du glöggen. Håll temperaturen
under 70 grader, annars kan
alkoholen koka bort. Perfekt att
använda koksensorn, så sköter
det sig automatiskt!
Julstämning……
Det är faktiskt det som infann sig i helgen helt enkelt, julstämning.
Det blev en tur till Zetas – Finsmakarens trädgård och deras lagom stora julmarknad som var under andra adventshelgen. Kan starkt rekommendera att åka dit ändå, även om inte julmarknaden i sig är på plats. Inspiration, skön miljö och härligt mycket fint till hemmet. Allt för stämningens skull!
![]() |
Årstiderna middagslåda |
Årstidernas middagslåda med ekologiska råvaror var på plats. Aldrig fel att få middagen planerad med nyttig mat på flera plan.
![]() |
Glad medarbetare! |
![]() |
Knasig tomte |
Intryck, eldar, julgotter, närodlat och närproducerat som t.ex. honung. Mjuk ylle, hemgjorda tomtar……..
![]() |
Närproducerad honung från Botkyrka |
……polkagrisar, vaxade äpplen, solen sken, högluft……
……gott fika på Trädgårdscafét à la jul……..
Dörrmattor bundna av granris, riktigt dekorativa, julgrupper, Amaryllis, Hyacinter, mossa, kottar.
![]() |
Ja, listan är lång och det måste upplevas själv. Ta en tur och dra från julruschen ett tag och här kan det faktiskt handlas julklappar som man blir riktigt glad av.
Måste också skriva in receptet på Schackrutor, onödigt goda och enkla att göra. Gör succé och får oss att tänka på schackfärgen på julafton.
Drick er glögg, ha det skönt i jultider och njut av stunden!
Schackrutor
![]() |
God jul |
MITT KÖK
Ja, då var den över! Här kommer en kort resumé från mitt besök på Stockholmsmässan i Älvsjö i fredags.
Jag är ett stort fan av mat, dryck, bröd, dofter och färger, det är kanske därför inte så konstigt att jag har specialiserat mig på just det som jag håller på med, köksinredningar. Det är kul att man då kan maxa upp sina sinnen på en mässa som den som nu har varit i helgen. Att komma in i denna stora hall med höga ljud i högtalare som ropar ut: Årets vinnare i kategori, bröd, bak, mat, med flera, det är dofter, glada människor, färger och intryck som på marknader runt om i världen. Det är faktiskt riktigt häftigt!
Att gå sakta omkring och bara insupa atmosfären, titta, känna och dofta och prata med alla glada utställare är mysig på mässan. Det ger energi, idéer och taggar igång fantasin vilket jag tycker är jätteviktigt i mitt jobb som köksinredare. Jag vill kunna ge mina kunder en känsla i sitt nya kök som bara de själva kan bestämma. Mitt kök stimulerar alla sinnen!
Det var mycket drycker, både med alkohol och utan. Hemlagade juicer, safter, vin, öl och sprit, många av dom i montrar uppbyggda som skumma barer, exklusiva lounger och hemsnickrade lador. Det var barhäng med vinglas och champagneglas i många händer. Och framåt sena eftermiddagen gick tyvärr de härliga dofterna över till hur en populär bodega kan luktar efter stängning kl. 01.00 på natten. Mindre trevligt!
De traditionella mustflaskorna, salamikorvarna, marmeladerna och så klart stekpannor och grönsaksstrimlarna fanns på plats. Vad vore en mässa utan dessa?
![]() |
Våra fina, duktiga och kända kockar var ju naturligtvis där och huserade i en egen kroglounge som såg väldigt inbjudande och trevlig ut. |
När jag kände att jag var klar i Mitt Kök-hallen så drog jag vidare en sväng till de andra mässorna som samkörde i Älvsjö, Stockholm. Totalt var det 4 mässor i en, Mitt Kök, Scandinavian Boat Show, Allt för hälsan och Winter Show. På båtmässan var Hasse och bjöd mig på 2 st koppar välbehövda espresso från sin fiffiga lilla Handpresso. Verkligen en till pryl som man ’nästa’ inte kan leva utan på fjället, på sjön, på stranden, på promenaden, i ryggsäcken………! Tack för kaffet, Hans!
![]() |
Skidpark på parkeringen! 🙂 |
Kaffe, tack!
Sitter just nu med en kopp kaffe av nymalda kaffebönor. Det går inte att jämföra med något annat kaffe. Vi kan välja olika sorters bönor, olika prisklasser på bönor, kravmärkta bönor, med eller utan crema. Vi får inte massor av kapslar som ska till metallåtervinningen, för ni som har kaffekapslar återvinner dem förhoppningsvis? Eller? Bosch har flera fina kaffemaskiner som kan stå på bänk, även sådan med kapslar, Tassimo, och då returneras dessa kostnadsfritt och pengarna går till regnskogarna. Vattnet fyller man på i en tank. Du kan skumma mjölken till en härlig capuccino eller latte. Alla smaker och aromer bevaras och kaffet blir riktigt varmt utan att överhettas och blir beskt. Självklart finns även kaffemaskiner för inbyggnad i skåp, om det nu finns plats för det. Om det inte finns plats för inbyggnad så kan denna maskin varmt rekommenderas. Finns i lite olika utföranden och kan beställas hos Studio Plong, varför inte lyxa till det lite extra i vardagen.
Till kaffet så är det alltid gott med något till, här är receptet på en god tårta! Den har jag gjort många gånger och är lätt att göra och skön för att den går att frysa in.
Tårtbottnar
400 gr mandelmassa
4 st äggvitor
min. till en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna och vänd dem upp och ner så går pappret lätt att dra bort. låt bottnarna kallna.
Kolakräm
4 st äggulor
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao
1/2 dl vispgrädde
150 gram smör.
Blanda äggulor, sirap, socker, kakao och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Värm under vispning på medelgod värme tills krämer tjocknar. Den får inte koka. Rör ner smöret i kuber och låt det smälta. Låt krämen kallna i kylen.
Bred kolakrämen på en botten. Lägg på den andra och täck med kräm. Rosta lite flagad mandel i torr stekpanna och strö över tårtan. Förvara tårtan kallt! Går utmärkt att frysa.
Receptet kommer från Allt om Mat.
Lycka till och ha en god kaffestund i vänners sällskap!
HEM & VILLA STHLM
Alla har nog nästan varit där? Farmor, Studio Plong, vänner, kunder, kusiner, min favoritlampa var där och alla andra. Det är märkligt att det kändes som precis alla har varit där eller var där, det var trångt i gångarna. Men för er som inte var där, kommer här lite bilder och några rader om hur mässan upplevdes från en betraktares ögon.
Det är klart att hösten är här och nu vill vi ha det fint inne för att få ro under den mörka period som är nu och ett tag framåt. Kanske planeras det inför vårens projekt utanför dörren?
Det var en del härliga nyheter som var kul att se, t.ex dessa tvättfat som är handgjorda i betong från Levande betong. Helt ljuvliga!
Och där fanns så klart: pooler, bastu, vitvaror, sängar, madrasser, kök, badrum, bänkskivor, kakel, skoputs och grönsaksstrimlare och allt som är där till.
Arga snickaren var där, även om han inte verkade SÅ arg. Där fanns en egen monter där man kunde lära sig att tapetsera, sätta kök och lära sig andra trick för att blir en *handy people*.
Han gav tips vad som kan behövas göras innan vintern. Sätt upp snöskydd på taket och ha gärna gymnastikskor på, så minskar risken för att ni ska trilla ner och använd gärna även lina om ni ska upp på taket. Ta gärna en titt på takpannorna och byt ut de som är trasiga och kontrollera att pappen under ser okey ut. (Går det att göra från vinden så underlättar detta! 🙂 ) Rensa alla stuprör och städa på tomten är alltid bra innan vintern, typ ta in högtrycktvätten. Han berättade att 9 av 10 som han besökte hade en högtryckstvätt som stod ute och skräpade helst hela vintern. Ingen ekonomi i det inte!
Sen hade vi förstås POP-UP-butiken Studio Sankt Paul som glimrade på mässan med sina fina varumärken som var till salu för en gång skull från detta håll. Det var en händelse utöver det vanliga då detta egentligen är en PR-byrå som alltid håller sig i bakgrunden och heller lyfter fram sina märken som Bitte Kai Rand, Canada Goose med flera. Skön monter på mässan!
Angående kök så fanns här en del av Studio Plong’s leverantörer och de är alltid kul att få träffa dom då ofta kontakten görs via telefon eller mejl. Och efter tre timmar på mässan så kändes det som denna mässa var avklarad för denna gång, då det inte var något speciellt som behövdes att uträttas. Varken pool eller bastu var uppskriven på listan. Tycker ändå att det är kul att vi har en sådan här mässa, där vi kan få inspiration, råd och tips av specialister, leverantörer samlade på ett ställe och en samlingsplats för alla oss som älskar inredning och våra hem. Ett ställe att vara på!
Fotografering hos Studio*Plong
* Denna helt fantastiska höstdag kom stylist Kerstin och fotograf Martina för att fotografera vårt kök för en tidning. De kom med kassar fyllda av rekvisita. Skålar, tallrikar och glas åkte fram för att fylla sin funktion.
De stylade, fotograferade, kollade, fikade, fixade, kollade igen och fotograferade igen i alla tänkbara vinklar och vrår. Det ska blir spännande att se resultatet!
Ibland fick de slå knut på sig själva för att vinklar och ljus skulle bli så bra som bara går.
Höstfärger på tvären och bredden, kändes helt naturligt att sommaren är borta för ett tag.
Det är en klar skillnad på bilderna i denna blogg som jag klämde av med min smartphone jämfört med dem som jag fick kika på i teamets kamera. Men jag vill att ni ska få vara med vad som händer runt Studio*Plong.
Skönt med köpta svampar, de behöver inte rensar. Själv är jag rätt trött på att rensa svamp efter denna svamphöst. Men är man i skogen så är de ju bara att skörda och vara glad!
![]() |
Teamet |
![]() |
Martina såg till att Basilika kom in och det var tur för på natten hade vi frost. Nu står den och väntar på att få bli Bodegans Pesto. | |
Basilka |
Det var en härlig dag med annorlunda inslag. Köket var så fint pimpat och såg så städat och bra ut. Men efter cirka en timma så var allt som vanligt igen och köket såg mer ut som ett inferno (latin=helvetet) av kött, grönsaker, bröd och köksmaskiner och degbunkar ’all over’. Var dagen en dröm?
Mönster och detaljer i orginal
Jag måste bara dela med mig med dessa mönster och detaljer som jag fick syn på i somras när jag var ute på turné. Det är inte ofta som man springer på original från 1940-tal till och med 1960-tal, de kanske även är tidigare än så. Hur som helst är det kul att visa dessa för de som är intresserade av inredningshistoria och retromönster.
![]() |
En kul variant av tapet som är svårplacerad, men ganska fin. |
![]() |
Känns som tidigt 1950-tal, men vet inte säkert. |
![]() |
Ännu ett ganska originellt mönster även om det också är grått. |
![]() |
Brun blomma. – Känns lite modern men när jag upplevde den så var de i ett härligt gammalt mönster. |
![]() |
Medaljong i sitt rätta element. Färg svårdefinierbar men grönbrungråbeige. |
![]() |
En tapet som jag håller av, tyvärr ganska sliten. |
![]() |
|
Bakelit hantag |
![]() |
Sliten dörr med gammalt hederligt handtag för WC |
![]() |
Se denna fönsterbräda i laminat och fönsterhakar som på gamla fönster de är. |
![]() |
Finns att få även i nutid men då är de ofta med krysskruv för att ingen orka dra för hand. |
![]() |
Härlig nyckel och sliten dörr |
![]() |
Duo |
Utanpå liggande kulkablar är inte så vanligt nuförtiden tack och lov, men det är ju roligt när de har sina original ljusknappar i änden.
![]() |
Intakt taklampa |
![]() |
||||
Det var mycket grått förr, säkert av naturliga själ. |
![]() |
Nutid – Room Sthlm |
Nu kommer ju färger tillbaka i vår inredningstrend och det känns som retro fortfarande expanderar med större utbud och mer färger. Det är ju kul att komplettera i sitt kök med t.ex. Studio Plongs bäst säljande laminatbänkskiva, Virrvarr. Denna lite mindre bar bild av en Virrvarr original får avsluta detta inlägg.
![]() |
Design S. Bernadotte |
– Nu är det höst! Formex är över.
Formex är en inspirationskälla som hör höst och vår till, nu var det dags för höstens mässa. Det var inte så mycket nytt men det gav ändå en kick inför hösten och vad som är på gång *out there*. Vi vill ha mysigt, varma färger, naturmaterial, hemlagat och pricken över i:et. Det går inte att sitta på latsidan och titta i inredningstidningar och tro att du kan köpa dig ett likadant hem som där, du bör ha en twist med i spelet. Inte alltid lätt!
Öppna hyllor gärna i någon metall, med eller utan patina. Burkar, flaskor, kryddor med väl synligt innehåll, gärna hemlagat. Denna monter hade SMEG´s kylskåp som verkligen gjorde sig, en detalj som verkligen pryder ett kök och sätter prägel på köket. Dessutom är det så coolt att det finns i så oändligt många färger. Kolla in hemsidan, klicka på SMEG!
Några seminarier blev det så klart, alltid kul att höra kloka personer vad de har för tankar inför det som komma skall. Marcus Samuelsson har gjort en servis för Matheus, inspirationen kommer från Afrikas sanddyner. Kan tänka mig att maten gör sig extra läcker på den servisen, speciellt hans färglada kök med inspiration från världen. Han berättade olika anekdoter från hans resor, både tokiga och härliga som var kul att han delade med sig av. En färgstark kille som alltid har något personligt på sig när han är i offentligheten som t.ex. sin fars slips eller dylikt.
Så har vi då ’härliga’ Ernst. Det var ett nöje att lyssna på en kille som är oss så kär. Han talade om färger, en viktig del som är speciellt betydelsefyll nu när höst och vinter ligger framför oss. Grönt är alltid skönt och stimulerar våra sinnen. Hänger antagligen kvar från när vi alla var bönder. 😉 Och att det alltid är piffigt att ha något rött i ett rum för att förstärka känslan och få till det där lilla extra. Det behövs inte så mycket, bara något som sprätter till det.
Summan av kardemumman var ett mässbesök som innehöll: inspiration, färger, gammalt blir nytt, skratt, ömma fötter, god lunch, kaffe och möte med sköna människor.
Tack för denna gång!
![]() |
Höstens lingon är här! |
- « Föregående sida
- 1
- …
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- …
- 23
- Nästa sida »