Här kommer ett recept till ett gott och lite annorlunda bröd som varken har mjöl, jäst eller bakpulver/bikarbonat som ingrediens.
Jättegott med lite keso och skinka, grönsaker eller vad ni nu vill ha. Fick receptet av min syster och vet inte riktigt källan. Ett alternativ i vardagen som gör livet lite mer hälsosamt och förhoppningsvis lättare.
Lycka till med baket!
Nötbröd i form
Nötbröd, 1 form
100 g valnötter
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g krossade linfrön
100 g skalade sesamfrön
150 g pumpakärnor150 g solroskärnor
ev. 75 g sultanrussin
1 tsk salt
100 g olivolja (1 dl)
6 (stora) ägg
• Sätt ugnen på 160° och klä en avlång bakform med bakplåtspapper.
• Ställ en stor bunke på köksvågen och väg upp angiven mängd av de olika nöt- och frösorterna. Nollställ mellan varje sort så att du inte kommer av dig.
• Vill du ha russin i brödet så tillsätter du även dem.
• Väg upp även olivoljan (på så vis sparar du disk!) och tillsätt saltet.
• Ta bunken av vågen, knäck ner äggen och blanda alltsammans riktigt ordentligt. (Vet du med dig att du har väldigt små ägg kan du behöva tillsätta ett extra för att brödet ska hålla ihop.)
• Häll upp smeten i formen och släta till ytan.
• Grädda i 60 minuter.
• Ta till sist upp den färdiga limpan och låt den svalna på galler eller en träskärbräda. Bakar du sent på kvällen som vi ofta gör kan den gärna svalna inlindad i en handduk fram till frukosten.